Η Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα τοποθετείται για το θέμα των βεγγαλικών στην Ανάσταση και την επίδρασή τους στα ζωάκια.

Με ανάρτησή της αναφέρει:

“Αναφέρουμε ως αυτονόητο ότι σεβόμαστε όλες τις ψυχές του πλανήτη όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες αλλά κάθε μέρα! Ειδικά όμως αυτές της ημέρες γιορτής γιορτάζουμε την ανάσταση του κυρίου με πολλά βεγγαλικά που ναι μεν σηματοδοτούν τη λάμψη αλλά χωρίς θόρυβο, χωρίς τρόμο! Λέμε όχι στα βεγγαλικά κρότου! Ζουν και άλλοι μαζί μας, μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας και αλλά έμψυχα όντα που επειδή έτυχε να μην είναι άνθρωποι δε σημαίνει ότι δεν αξίζουν σεβασμο! Αυτά τα όντα, μας σέβονται και δεν μας πειράζουν, έτσι κι εμείς αν δε μπορούμε πάντα να τους κάνουμε καλό, τουλάχιστον ας προσπαθούμε να μην να τους κάνουμε κακό. Είναι ανάγκη να σημειωθεί, ότι τα ζώα έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος ακουστικής δυνατότητας με αποτέλεσμα οι κροτίδες να τους προκαλούν τρόμο. Ειδικά στα πτηνά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα, προκαλούν μέχρι και θάνατο από καρδιακή προσβολή. Ήδη, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα και το περιβάλλον με θεμελιώδεις συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία, ας μην επιδεινώνουμε, λοιπόν, την ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση με την χρήση κροτίδων και άλλων εκρηκτικών κατά τον εορτασμό διαφόρων εκδηλώσεων. Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αναφέρονται περιστατικά δεσποζόμενων ζώων που πηδούν από μπαλκόνια λόγω του πανικού τους από τον θόρυβο των εκρήξεων και των κροτίδων κατά την Ανάσταση ή την Πρωτοχρονιά. Ας κάνουμε φέτος την αλλαγή, ας σημάνουμε την ανάσταση ουσιαστικά χωρίς περιττό θόρυβο και βλάβη!“

Ποια είναι η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων;

Το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων για την προστασία και τη φροντίδα των ζώων στην πόλη μας. Με μια οργανωμένη προσέγγιση, η ομάδα του Τμήματος επιδιώκει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που ζουν στους δρόμους της πόλης μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Τμήματος είναι η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, ιδίως των σκύλων και των γατών, προκειμένου να τους παράσχει την κατάλληλη φροντίδα και προστασία. Αυτό περιλαμβάνει την κτηνιατρική εξέταση, τη στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση, και την προσωρινή φιλοξενία τους σε κατάλληλους χώρους, είτε αυτοί είναι το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων είτε σε σπίτια εθελοντών.

Επιπλέον, το Τμήμα ενθαρρύνει την υιοθεσία αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες, προωθώντας την έννοια της φιλοζωίας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για την προστασία των ζώων. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει επιτυχώς προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στο ευρύ κοινό σχετικά με τη σημασία της φροντίδας των ζώων και της φιλοζωίας.